Upptäck Hultsfred och Vimmerby2022-02-21T09:05:29+01:00

Upptäck Hultsfred och Vimmerby

Turista hemma! Varför åka 300 km för att turista när du kan hitta fantastiska saker nästan runt hörnet? Ta chansen och lär dig mer vad din hembygd har att erbjuda. Bli en ambassadör för Hultsfred och Vimmerby!

Inspireras av alla tidigare deltagare innan vi presenterar år 2022 års spännande besöksmål.

Astrid Lindgrens Näs

Vimmerby, Kultur & Hantverk|

Ett besök på Astrid Lindgrens Näs för dig närmare vår mest folkkära författarinna. Gå en guidad visning i barndomshemmet, se utställningen om Astrid Lindgrens liv, njut av trädgårdarna och låt dig inspireras av Astrid Lindgrens förhållningssätt till naturen, till det kreativa skapandets glädje och kraft, och till livets lek och allvar. Välkomna! Under Upptäckarda'n 20% på entrébiljett till utställningar och trädgårdar samt 40% på årskort till Astrid Lindgrens Näs. OBS! Rabatten gäller endast vid köp på plats.

Axelssons i Aby

Målilla, Butik & Lokalproducerat, Mat & Fika|

På gården odlas potatis, sparris, jordgubbar hallon och spannmål.  Här finns en gårdsbutik med svenska, lokala råvaror av högsta kvalité!  Under gårdsbutikens öppettider är serveringen öppen och då kan du köpa och smaka på den populära potatisvåfflan med goda tillbehör eller något annt smått och gott.  Upptäckarda'n erbjuds självplockning av gårdens gröna sparris. 

Brygghuset i Vimmerby

Vimmerby, Mat & Fika|

Mat, dryck och människor. Det är inte svårt att slänga sig med klichéer om denna treenighet. Men borde det inte bli något extra om det du äter och det du dricker skapas på samma plats, av människor som delar samma smakfilosofi? Jo, vi tycker nog det. På Restaurang Brygghuset får maten tala för sig själv, men vi vågar ändå lova att platsen vi ligger på skänker en extra krydda till ditt besök. Under Upptäckarda'n bjuder Brygghuset på guidningar i bryggeriet och burgare till finfina priser.

Café Södra Vi

Södra Vi, Mat & Fika|

Hos Café Södra Vi kan du få allt från, enkla maträtter till goda räkmackor, bakverk, kakor, glass, pannkakor till barnen med mera. Här finns uteservering och servering inne i det mysiga caféet. Under Upptäckarda'n ingår kaffe eller läsk i alla smörgåsmenyer.

Filmbyn Småland

Mariannelund, Kultur & Hantverk|

Filmbyn Småland är ett interaktivt filmmuseum kopplat till Astrid Lindgrens barnfilmer. Här hittar du också Upplevelseskogen, en välfylld butik samt köttbullerestaurangen SKOGEN och glasscaféet BLÅBÄRSSKOGEN. Under Upptäckarda'n bjuder Filmbyn Småland på kaffe och hembakad kaka.

Fredensborgs Herrgård

Storebro, Mat & Fika|

Fredensborgs Herrgård är en ståtlig herrgård byggd 1875 som ligger vackert beläget vid sjön Gissen och alldeles intill Tobo golfbana utanför Storebro. Herrgården är hem åt en hotell- och konferensanläggning som är öppet året runt och en inbjudande restaurang. Under Upptäckarda’n serveras dagens herrgårdslunch och herrgårdsfika med hembakat bröd. Efter lunchen bjuder de vackra omgivningarna på fria aktiviteter som minigolf, tennis och padel.

Fröreda Storegård

Järnforsen, Kultur & Hantverk|

Välkommen till Fröreda Storegård! Fröreda Storegård från 1700-talet är ett av Kalmar läns byggnadsminnen. Gårdskomplexet med sitt bibehållna byggnadsskick som tydligt visar karaktären hos en småländsk bondby från 1700-talet är unikt. Interiören med ursprungliga detaljer som de bevarade handmålade tapeterna och målningarna ger en bild av 200 års stilhistoria.

Geertjan Plooijer

Mörlunda, Kultur & Hantverk|

Landskaps- och konstfotografen Geertjan Plooijer vars fotografi av landskap och konst är influerad av Edward Weston, Man Ray och Izis. Efter att ha haft en fotostudio i Amsterdam och Friesland i ett antal år flyttade han till Mörlunda i Sverige där han fortfarande bor och arbetar som fotograf och konstnär. Geertjan arbetar dels digitalt, men även analogt med storformatskameror med vilka han också utövar gamla fototekniker. Hans foton har ställts ut hemma och utomlands & ingår i samlingar av olika museer och privatpersoner På Upptäckardan få du se hur Geertjan arbetar med cyanotyp som är en fotografisk pappersprocess som producerar en cyanblå bild.

Mörlunda Biodlarförening

Mörlunda, Butik & Lokalproducerat|

Mörlunda Biodlarförening håller till i det vackra huset i Kättebro, Stora Aby. Där har föreningen en bigård där de träffas regelbundet för att sköta om bisamhällena, hantera honungen underhålla det vackra huset som är från 1700-talet och den tillhörande trädgården. Under Upptäckarda'n visar föreningen sin bigård och ställer ut äldre biredskap.För sugna deltagare ordnas en "bisafari" med ett besök i en kupa under säkra former. Provsmaka föreningens honung som även finns att köpas under dagen. Försäljning av kaffe med dopp.

Sjundekvills Gårdsbutik

Storebro|

Sjundekvills Gårdsbutik fyller hyllorna med produkter från gården blandat med varor från andra mathantverksproducenter. Klockan 10.00-16.00 under Upptäckarda'n finns det fika att köpa. Sedan tänds grillen, och mellan 11.00-15.00 finns gårdens nöthamburgare och ELD-ostburgare att köpa.

Strömbergs Bisysslor

Mörlunda, Butik & Lokalproducerat|

Hos Strömbergs Bisysslor tillverkas honung från markerna runt Mörlunda och Tveta. Här flyger bina på småländska ängar, hagar och skogsgläntor där de vilda blommorna finns och blir till slut ljuvlig rapshonung, skogshonung eller sommarhonung. Under Upptäckardan öppnas slungrummet upp där biodlaren hanterar sin honung och du får se och höra om honungens väg från kupan till burk. Du får även smaka på honung som kommer direkt från bikupan. Försäljning av honung och bivaxprodukter som till exempel ljus och rent täckvax.

Tuna Lövpark

Tuna, Djur & Natur|

Välkommen till Tuna Lövpark – Här finns Sveriges vanligaste lövträd samlade i harmoni, planterade med omsorg och kärlek av lokala hantverkare. Gå under den charmiga kärleksbågen och följ kärleksstigen med små detaljer, dansa till tonerna av "All you need is love", kika in i hjärterummet och för de små finns en inte-stöta-markenbana. I Tuna Lövpark kan både barn och vuxna njuta av en lekfull atmosfär skapad med omtanke och lokal kreativitet. Under Upptäckarda'n bjuds det på kaffe i den friska luften och samtal om träd och natur.

Vimmerby Camping

Vimmerby|

Vimmerby Camping är en drömsk destination för den turistande och en plats för lokalbor att skapa minnen. Här hittar du allt från avkopplande lugna delar till fart och fläkt med uthyrning av såväl trampbåtar som minigolf eller stans största lekpark. Vimmerby Camping är otroligt stolta över den surdegspizza som bakas i Restaurang Nossen och alla andra aktiviteter runt omkring oss! Så under Upptäckarda'n kör Pizzeria Nossen 10% på hela menyn!

Go to Top