Upptäck Hultsfred och Vimmerby2024-04-12T10:58:31+02:00

Upptäck Hultsfred och Vimmerby

Ateljé Bo Lundwall

Hultsfred, Kultur & Hantverk|

Bo Lundwall anses som en av Sveriges främsta djur- och naturkonstnärer där fåglar och däggdjur är ett återkommande tema. Han målar främst i olja och akvarell med naturmotiv från den omgivning som inspirerar honom. Under Upptäckarda'n kan du besöka ateljéen för att titta på hans målningar samt se de senaste frimärkena han har målat för Åland Post.

Axelssons i Aby

Målilla, Butik & Lokalproducerat, Mat & Fika|

På gården odlas potatis, sparris, jordgubbar hallon och spannmål.  Här finns en gårdsbutik med svenska, lokala råvaror av högsta kvalité!  Under gårdsbutikens öppettider är serveringen öppen och då kan du köpa och smaka på den populära potatisvåfflan med goda tillbehör eller något annt smått och gott.  Upptäckarda'n erbjuds självplockning av gårdens gröna sparris. 

Bolagsområdet

Virserum, Butik & Lokalproducerat, Djur & Natur, Kultur & Hantverk, Mat & Fika|

Under Upptäckarda'n kan du kolla på utställningarna i Virserums Konsthall, se lokalt hantverk hos Stinsen konst och hantverk, prova på att slöjda av naturens materiel hos Hässlid Form, köpa gofika på Café Flotten, spatsera runt i den fantastiska Örtagården och se grönskan spira och sist men inte minst låta barnen få leka av sig i lekparken när benen är fulla av spring!

Bullerbyn och Café Sörgården

Pelarne|

Vid inspelningsplatsen av ”Barnen i Bullerbyn ” ligger cafe Sörgården som under sommarsäsongen serveras våfflor, ostkaka, mackor och fikabröd. I byn finns det även lite djur som kaniner, höns, får och kor, och man kan gunga och hoppa i hö. Under Upptäckarda'n smygstartar säsongen i caféet med ett erbjudande på kaffe eller annan dryck och våffla för 50 kronor.

Café Flotten

Virserum, Mat & Fika|

Njut av en gofika på Café Flotten när du besöker Bolagsområdet i Virserum. Här kan köpa glass eller en fika som du sedan kan avnjuta på flotten som ligger mitt i Virserumsån. Här finns även ”gamla ting”, där du kan hitta retroföremål av alla de slag.  Under Upptäckarda'n håller cafeét öppet.

Café Kröngården

Vimmerby, Mat & Fika|

Vackert beläget vid Kröns strand kan du ta en fika med hembakade produkter så som bullar, biskvier, tårtor och kakor. De stora härliga våfflorna är populära lika så caféets egen ostkaka. Smörgåsar och glass finns också! Under Upptäckarda'n serveras kaffe och tårtbit för 50 kronor!

Café Södra Vi

Södra Vi, Mat & Fika|

Hos Café Södra Vi kan du få allt från, enkla maträtter till goda räkmackor, bakverk, kakor, glass, pannkakor till barnen med mera. Här finns uteservering och servering inne i det mysiga caféet. Under Upptäckarda'n ingår kaffe eller läsk i alla smörgåsmenyer.

Caroline.Ceramicart

Kultur & Hantverk, Tuna|

aroline jobbar i olika leror, oftast stengods som hon bygger- ringlar skulpturer av. ACaroline bjuder in till sin verkstad i Flohuts gamla skola och den gamla slöjdsalen ställer hon ut sina verk tillsammans med Karin Oswald. Utställningen kommer att vara öppen hela sommaren med start på Upptäckarda’n. Formen av hål och hålrum har följt med Caroline sedan hennes år på HDK och i takt med hålets betydelse för henne förändras också dess form. Caroline har sin verkstad i Flohuts gamla skola och i den gamla slöjdsalen ställer hon ut sina verk tillsammans med en annan lokal konstnär. Utställningen kommer att vara öppen hela sommaren med start på Upptäckarda’n. I år tillsammans med Karin Oswald, @Caridad. Karin skapar sina verk i ull som hon tovar. Under Upptäckarda’n finns Carolines keramik och Karins ullhantverk till försöljning. Caroline och Karin ser fram emot att träffa er!

Crêpe Ohoj

Mat & Fika, Tuna|

Crêpe Ohoj är ett litet nygräddat crêperie ur en matvagn med marint tema i Vibo utanför Tuna. Här finns både söta crêpes och salta matiga galetter. Kom förbi på en kaffe och spela kubb eller häng i en hängmatta i trädgården under äppelträden.

ElinPastell

Kultur & Hantverk, Vimmerby|

ElinPastell broderar personliga tygmärken och tavlor utifrån kundens egna foton. Under Upptäckarda’n öppnar ElinPatell upp sin ateljé. Här får du möjlighet att se hur broderier går från skiss till färdigt tygmärke Under dagen finns det också möjlighet till att se andra konstnärliga verk. Så som stora skulpturala svampar i skumgummi och utstickande plagg.

Filmbyn Småland

Mariannelund, Kultur & Hantverk|

Filmbyn Småland är ett interaktivt filmmuseum kopplat till Astrid Lindgrens barnfilmer. Här hittar du också Upplevelseskogen, en välfylld butik samt köttbullerestaurangen SKOGEN och glasscaféet BLÅBÄRSSKOGEN. Under Upptäckarda'n bjuder Filmbyn Småland på kaffe och hembakad kaka.

Frödinge Bygdegård

Frödinge|

Frödinge Bygdegård är navet i bygden med samlingslokaler för konferenser och fester av alla slag. Här hittar du också turistlägenhet och ställplatser. Under Uppäckarda'n erbjuds specialpriser på evenemang och lokaler. Välkommen att testa dina idéer på oss!

Fröreda Storegård

Järnforsen, Kultur & Hantverk|

Välkommen till Fröreda Storegård! Fröreda Storegård från 1700-talet är ett av Kalmar läns byggnadsminnen. Gårdskomplexet med sitt bibehållna byggnadsskick som tydligt visar karaktären hos en småländsk bondby från 1700-talet är unikt. Interiören med ursprungliga detaljer som de bevarade handmålade tapeterna och målningarna ger en bild av 200 års stilhistoria. Under Upptäckarda'n visas gården upp. Servering finns.

Gamla Stighult – konst och hantverk

Målilla, Kultur & Hantverk|

Gamla Stighult utanför Hagelsrum visar konst och hantverk. Gunnar Karlsson, Snickeri Linden, ställer ut trähantverk kombinerat med andra material. Majvor Thörn visar akvarellcollage och skulpturer i stengodslera. Årets gästutställare är Annika Solveig Johansson och Per Johansson från Målilla som båda arbetar med keramik. Under Upptäckarda'n bjuds du på enkel fika i trädgården med utsikt över hagar och skog.

Gepke Hoogland

Mörlunda, Kultur & Hantverk|

Gepke Hoogland är en nederländsk ull- och filtartist, bosatt i Mörlunda som har arbetat med ull i över 30 år. Av den tovade ullen blir det plagg och konstföremål. Gepke använder bara naturmaterial och tekniker för att färga sin ull. Hon har även arbetat med olika konstprojekt. På Upptäckardan kan du se hennes verk.

Hemlängtan i Frödinge

Frödinge|

Hemlängtan är en inredningsbutik och ett café i en fin miljö, precis i utkanten av Frödinge. Här kan man hitta presenter och inredningsdetaljer och smaka den berömda smörgåstårta och smaka på hembakad fika. Under Upptäckarda'n erbjuds alla 25% rabatt på valfri vara.

Hos Annika – restaurang, catering & events

Mat & Fika, Hultsfred|

Under Upptäckarda'n kan du provsmaka kolbullar med lingonsylt (något man åt när man milade kol förr i tiden - åtminstone i Hälsingland) och Hälsingeostkaka med saftsås (som inte på något sätt kan jämföras med den Småländska - detta är något helt annat). Specialpris dagen till ära för provsmaksportioner = 45 SEK/portion. Pssst! Om vädret tillåter och tiden är med oss passar vi även på att inviga vår nya uteservering, hälsar Annika.

Kafé Tre Systrar

Virserum, Mat & Fika|

Kafé Tre Systrar är ett litet lantligt kafé med hembakat, ekologiskt och närproducerat i fokus som drivs av systrarna Martina, Erika och Josefina. Kaféet ligger i Vrånganäs skola.  Under Upptäckardan kan du njuta av hembakad gofika i trädgården och alla barn bjuds på glass!

Knastorp Kaffe o Kultur

Tuna|

Denna lilla backstuga fyller 150 år och det firas så klart med massor av gräddiga bakelser! Under Upptäckarda’n kan du se den vackra installation av Lin. Ta en liten runda i trädgården och testa dina kunskaper om Blommor o Bin, och vinn ett hållbart litet pris!

Mörlunda Biodlarförening

Mörlunda, Butik & Lokalproducerat|

Mörlunda Biodlarförening håller till i det vackra huset i Kättebro, Stora Aby. Under Upptäckarda'n visar föreningen sin bigård och ställer ut äldre biredskap.För sugna deltagare ordnas en "bisafari" med ett besök i en kupa under säkra former. Provsmaka föreningens honung som även finns att köpas under dagen. Försäljning av kaffe med dopp.

Örtagården

Virserum, Djur & Natur|

Spatsera runt, känn doften av blommor och se alla fantastiska fjärilar och insekter som fladdrar förbi i Örtagården! Örtagården sköts och drivs helt i idéell regi. Lotta och Lena, med stöd från Göran och Lasse, spenderar åtskilliga timmar per dag, året runt, i Örtagården. Den består av 1000-tals olika växter med blomning från tidig vår till sen höst. Örtagården ligger på på Bolagsområdet bredvid Café Flotten. I lekparken som ligger alldeles intill kan barnen leka av sig nä benen är fulla av spring!

Räven & Osten

Järnforsen, Butik & Lokalproducerat, Mat & Fika|

Räven & Osten är ett mikromejeri med produktion av ostar gjorda på pastöriserade komjölk. Här finns också ett café med  serverar hembakat fika och en gårdsbutik med varor från lokala producenter och en ostdisk med gårdens ostar. Vad sägs om Lida vit, Lida blå, Rävens eldost, Rävens lilla röda och Lida gårdsost, alla vinnare tidigare i år under Ostfestivalen i Stockholm. Under Upptäckarda'n finns det erbjudande på ost och fika.

Skogens Honungscafé

Tuna, Mat & Fika|

Stanna till på Sverigens bästa honungsdestination 2023 under Upptäckarda’n. Skogens honungscafé ligger i Flohults gamla lanthandel. Här hittar du prisbelönt sorthonung från gårdens hårt arbetande bin. Under Upptäckarda’n serveras unik, hembakad fika på skogens egen honung i honungscaféet.

Smalspårsjärnvägen Hultsfred-Västervik

Hultsfred, Äventyr & Aktiviteter|

Under Upptäckardan finns föreningen på plats vid Hultsfreds station mellan klockan 10 och 16 och berättar om sin verksamhet. Passa på att ta en tur med en av de fina rälsbussarna från 1950-talet. Tåget går till Kristinebergsbadet och avgår klockan: 10.00 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 Turen tar cirka 30 minuter och kostar 20 kr per person. Barn under sju år åker gratis.

Steves Ateljé

Vena, Kultur & Hantverk|

På en liten höjd, med vacker utsikt, i byn Tälleryd utanför Vena ligger gården Nybble. I "lillstugan" flödar kreativiteten i Steve Balks konstnärsateljé. Under Upptäckarda'n kan du besöka ateljéen för att titta på Steves målningar. Det bjuds på hembakat fika.

Stinsen

Virserum, Kultur & Hantverk|

Stinsen Konst och Hantverk finns på området “Bolaget” i Virserum. Här finns det utställningar och försäljning av konst, hantverk, smide, träslöjd, textil och keramik av lokala hantverkare. Under Upptäckarda'n håller Stinsen öppet och visar demomstration av hantverk. Det är fri entré!

Strömbergs Bisysslor

Mörlunda, Butik & Lokalproducerat|

Hos Strömbergs Bisysslor tillverkas honung från markerna runt Mörlunda och Tveta. Under Upptäckardan öppnas slungrummet upp där biodlaren hanterar sin honung och du får se och höra om honungens väg från kupan till burk. Du får även smaka på honung som kommer direkt från bikupan. Försäljning av honung och bivaxprodukter som till exempel ljus och rent täckvax.

Svenska i Stormarn

Mat & Fika, Kultur & Hantverk, Pelarne|

Besuche Bullerbyn und Therese von Svenska i Stormarn. Bei einer „Fika auf Schwedisch“ bietet sie eine Kurzeinführung in die schwedische Sprache an. Svenska i Stormarn erbjuder svenskundervisning, främst för tysktalande, med översättaren och författaren Therese Bernhardt. På Upptäckarda'n gästar Therese Bullerbyn med bokbord och en minispråkkurs, ”Fika auf Schwedisch”.

Tuna Lövpark

Tuna, Djur & Natur|

Välkommen till Tuna Lövpark – Här finns Sveriges vanligaste lövträd samlade i harmoni, planterade med omsorg och kärlek av lokala hantverkare. Under Upptäckarda'n bjuds det på kaffe i den friska luften och samtal om träd och natur.

Vimmerby Camping

Vimmerby, Mat & Fika|

På Vimmerby hittar du allt från avkopplande lugna delar till fart och fläkt med uthyrning av såväl trampbåtar som minigolf eller stans största lekpark. Vimmerby Camping är otroligt stolta över den surdegspizza som bakas i Restaurang Nossen. Så under Upptäckarda'n kör Pizzeria Nossen 10% på hela menyn!

Vimmerby Tenn

Vimmerby, Kultur & Hantverk|

Wimmerby Tenn är Sveriges äldsta och enda tenngjuteri som är i drift. Här tillverkas produkter gjutna i tenn i klassisk men även modern design. Under Upptäckarda'n får du se hur tillverkningen går till. Wimmerby Tenn visar även 3D-printing och en Kollobrativ robot som arbetar.

Virserums hembygdspark

Kultur & Hantverk, Virserum|

I hembygdsparken kan du se äldre tiders byggnadsskick och heminredning. Sammanlagt finns det cirka 15 byggnader från tidigt 1600-tal till 1900-tal samt rika samlingar från stenåldern till nutid. Under Upptäckarda'n händer det mycket i parken! Guidningar av byggnader, visning av hur det går till att tillverka papper i Sveriges äldsta handpappersbruk och servering av Ingegerds goda ostkaka.

Virserums Konsthall

Virserum, Kultur & Hantverk|

Mitt i de småländska skogarna ligger det lilla samhället Virserum med den stora konsthallen. År 1998 invigdes Virserums Konsthall, som en av få konsthallar utanför de stora städerna. Varje år visas nya utställningar på 1600 kvm utställningsyta. Under Upptäckarda'n är det gratis inträde!

Go to Top