Upptäck Hultsfred2024-02-15T10:57:45+01:00

Upptäck Hultsfred

I Hultsfred kan du ta del av en levande, spännande och kreativ kultur. Musik, mat, natur och kulturarv speglar vår region.

Inspireras av alla tidigare deltagare innan vi presenterar år 2022 års spännande besöksmål.

Ateljé Bo Lundwall

Categories: Hultsfred, Kultur & Hantverk|

Bo Lundwall anses som en av Sveriges främsta djur- och naturkonstnärer där fåglar och däggdjur är ett återkommande tema. Han målar främst i olja och akvarell med naturmotiv från den omgivning som inspirerar honom. Under Upptäckarda'n kan du besöka ateljéen för att titta på hans målningar samt se de senaste frimärkena han har målat för Åland Post.

Axelssons i Aby

Categories: Målilla, Butik & Lokalproducerat, Mat & Fika|

På gården odlas potatis, sparris, jordgubbar hallon och spannmål.  Här finns en gårdsbutik med svenska, lokala råvaror av högsta kvalité!  Under gårdsbutikens öppettider är serveringen öppen och då kan du köpa och smaka på den populära potatisvåfflan med goda tillbehör eller något annt smått och gott.  Upptäckarda'n erbjuds självplockning av gårdens gröna sparris. 

Bolagsområdet

Categories: Virserum, Butik & Lokalproducerat, Djur & Natur, Kultur & Hantverk, Mat & Fika|

Under Upptäckarda'n kan du kolla på utställningarna i Virserums Konsthall, se lokalt hantverk hos Stinsen konst och hantverk, prova på att slöjda av naturens materiel hos Hässlid Form, köpa gofika på Café Flotten, spatsera runt i den fantastiska Örtagården och se grönskan spira och sist men inte minst låta barnen få leka av sig i lekparken när benen är fulla av spring!

Café Flotten

Categories: Virserum, Mat & Fika|

Njut av en gofika på Café Flotten när du besöker Bolagsområdet i Virserum. Här kan köpa glass eller en fika som du sedan kan avnjuta på flotten som ligger mitt i Virserumsån. Här finns även ”gamla ting”, där du kan hitta retroföremål av alla de slag.  Under Upptäckarda'n håller cafeét öppet.

Fröreda Storegård

Categories: Järnforsen, Kultur & Hantverk|

Välkommen till Fröreda Storegård! Fröreda Storegård från 1700-talet är ett av Kalmar läns byggnadsminnen. Gårdskomplexet med sitt bibehållna byggnadsskick som tydligt visar karaktären hos en småländsk bondby från 1700-talet är unikt. Interiören med ursprungliga detaljer som de bevarade handmålade tapeterna och målningarna ger en bild av 200 års stilhistoria. Under Upptäckarda'n visas gården upp. Servering finns.

Gamla Stighult – konst och hantverk

Categories: Målilla, Kultur & Hantverk|

Gamla Stighult utanför Hagelsrum visar konst och hantverk. Gunnar Karlsson, Snickeri Linden, ställer ut trähantverk kombinerat med andra material. Majvor Thörn visar akvarellcollage och skulpturer i stengodslera. Årets gästutställare är Annika Solveig Johansson och Per Johansson från Målilla som båda arbetar med keramik. Under Upptäckarda'n bjuds du på enkel fika i trädgården med utsikt över hagar och skog.

Gepke Hoogland

Categories: Mörlunda, Kultur & Hantverk|

Gepke Hoogland är en nederländsk ull- och filtartist, bosatt i Mörlunda som har arbetat med ull i över 30 år. Av den tovade ullen blir det plagg och konstföremål. Gepke använder bara naturmaterial och tekniker för att färga sin ull. Hon har även arbetat med olika konstprojekt. På Upptäckardan kan du se hennes verk.

Hos Annika – restaurang, catering & events

Categories: Mat & Fika, Hultsfred|

Under Upptäckarda'n kan du provsmaka kolbullar med lingonsylt (något man åt när man milade kol förr i tiden - åtminstone i Hälsingland) och Hälsingeostkaka med saftsås (som inte på något sätt kan jämföras med den Småländska - detta är något helt annat). Specialpris dagen till ära för provsmaksportioner = 45 SEK/portion. Pssst! Om vädret tillåter och tiden är med oss passar vi även på att inviga vår nya uteservering, hälsar Annika.

Hultsfred Strandcamping

Categories: Hultsfred, Mat & Fika|

Från våffleriet serveras rykande färska våfflor med alla de smarrigaste tillbehören. Salt caramel, grädde och maränger... eller kanske till lunch? Medelhavs-smaker, krämig burrata... Under Upptäckardan kan du låna diskar till Discgolfen eller klubbor och bollar till minigolfen och testa på gratis!

Kafé Tre Systrar

Categories: Virserum, Mat & Fika|

Kafé Tre Systrar är ett litet lantligt kafé med hembakat, ekologiskt och närproducerat i fokus som drivs av systrarna Martina, Erika och Josefina. Kaféet ligger i Vrånganäs skola.  Under Upptäckardan kan du njuta av hembakad gofika i trädgården och alla barn bjuds på glass!

Mörlunda Biodlarförening

Categories: Mörlunda, Butik & Lokalproducerat|

Mörlunda Biodlarförening håller till i det vackra huset i Kättebro, Stora Aby. Under Upptäckarda'n visar föreningen sin bigård och ställer ut äldre biredskap.För sugna deltagare ordnas en "bisafari" med ett besök i en kupa under säkra former. Provsmaka föreningens honung som även finns att köpas under dagen. Försäljning av kaffe med dopp.

Örtagården

Categories: Virserum, Djur & Natur|

Spatsera runt, känn doften av blommor och se alla fantastiska fjärilar och insekter som fladdrar förbi i Örtagården! Örtagården sköts och drivs helt i idéell regi. Lotta och Lena, med stöd från Göran och Lasse, spenderar åtskilliga timmar per dag, året runt, i Örtagården. Den består av 1000-tals olika växter med blomning från tidig vår till sen höst. Örtagården ligger på på Bolagsområdet bredvid Café Flotten. I lekparken som ligger alldeles intill kan barnen leka av sig nä benen är fulla av spring!

Räven & Osten

Categories: Järnforsen, Butik & Lokalproducerat, Mat & Fika|

Räven & Osten är ett mikromejeri med produktion av ostar gjorda på pastöriserade komjölk. Här finns också ett café med  serverar hembakat fika och en gårdsbutik med varor från lokala producenter och en ostdisk med gårdens ostar. Vad sägs om Lida vit, Lida blå, Rävens eldost, Rävens lilla röda och Lida gårdsost, alla vinnare tidigare i år under Ostfestivalen i Stockholm. Under Upptäckarda'n finns det erbjudande på ost och fika.

Smalspårsjärnvägen Hultsfred-Västervik

Categories: Hultsfred, Äventyr & Aktiviteter|

Under Upptäckardan finns föreningen på plats vid Hultsfreds station mellan klockan 10 och 16 och berättar om sin verksamhet. Passa på att ta en tur med en av de fina rälsbussarna från 1950-talet. Tåget går till Kristinebergsbadet och avgår klockan: 10.00 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 Turen tar cirka 30 minuter och kostar 20 kr per person. Barn under sju år åker gratis.

Steves Ateljé

Categories: Vena, Kultur & Hantverk|

På en liten höjd, med vacker utsikt, i byn Tälleryd utanför Vena ligger gården Nybble. I "lillstugan" flödar kreativiteten i Steve Balks konstnärsateljé. Under Upptäckarda'n kan du besöka ateljéen för att titta på Steves målningar. Det bjuds på hembakat fika.

Stinsen

Categories: Virserum, Kultur & Hantverk|

Stinsen Konst och Hantverk finns på området “Bolaget” i Virserum. Här finns det utställningar och försäljning av konst, hantverk, smide, träslöjd, textil och keramik av lokala hantverkare. Under Upptäckarda'n håller Stinsen öppet och visar demomstration av hantverk. Det är fri entré!

Strömbergs Bisysslor

Categories: Mörlunda, Butik & Lokalproducerat|

Hos Strömbergs Bisysslor tillverkas honung från markerna runt Mörlunda och Tveta. Under Upptäckardan öppnas slungrummet upp där biodlaren hanterar sin honung och du får se och höra om honungens väg från kupan till burk. Du får även smaka på honung som kommer direkt från bikupan. Försäljning av honung och bivaxprodukter som till exempel ljus och rent täckvax.

Vemod keramik

Categories: Hultsfred, Kultur & Hantverk|

Vemod keramik skapar handgjorda bruksföremål i stengodslera - alla med unikt uttryck. Ofta med unika glasyrmöten skapade med hjälp av en speciell glaseringsteknik. Under Upptäckarda'n smygöppnar lagerbutiken med försäljning av bland annat vemodiga ljusfat, vemodiga skålar, vemodiga tekoppar och vemodiga tallrikar.

Virserums hembygdspark

Categories: Kultur & Hantverk, Virserum|

I hembygdsparken kan du se äldre tiders byggnadsskick och heminredning. Sammanlagt finns det cirka 15 byggnader från tidigt 1600-tal till 1900-tal samt rika samlingar från stenåldern till nutid. Under Upptäckarda'n händer det mycket i parken! Guidningar av byggnader, visning av hur det går till att tillverka papper i Sveriges äldsta handpappersbruk och servering av Ingegerds goda ostkaka.

Virserums Konsthall

Categories: Virserum, Kultur & Hantverk|

Mitt i de småländska skogarna ligger det lilla samhället Virserum med den stora konsthallen. År 1998 invigdes Virserums Konsthall, som en av få konsthallar utanför de stora städerna. Varje år visas nya utställningar på 1600 kvm utställningsyta. Under Upptäckarda'n är det gratis inträde!

Kontakta oss

Vi svarar på dina frågor om Upptäckarda’n

Go to Top